Sunday, February 22, 2009

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ (21/2/2009)

«Δεν μπορεί να κάνει πρόσθεση;», μπήκε στη μέση η Κόκκινη Βασίλισσα. «Μπορείς να κάνεις αφαίρεση; Βγάλε το εννιά από το οκτώ». «Το εννιά από το οκτώ δε μπορώ να το βγάλω, ξέρετε», απάντησε με μεγάλη ετοιμότητα η Αλίκη, «όμως…»
«Δε μπορεί να κάνει αφαίρεση», είπε η Λευκή Βασίλισσα. «Μπορείς να κάνεις διαίρεση; Διαίρεσε ένα καρβέλι μ’ ένα μαχαίρι. Ποια είναι η σωστή απάντηση;»
«Υποθέτω…» άρχισε η Αλίκη, αλλά η Κόκκινη Βασίλισσα απάντησε αντί γι’ αυτήν. «Φέτες, βέβαια. Προσπάθησε να κάνεις μια άλλη αφαίρεση. Πάρε ένα κόκαλο από ένα σκύλο. Τι μένει;»
Η Αλίκη άρχισε να υπολογίζει. «Το κόκαλο φυσικά δε θα ’μενε, αν το ’παιρνα -ούτε ο σκύλος θα έμενε: θα ερχόταν να με δαγκώσει- κι είμαι βέβαιη πως ούτ’ εγώ θα ’μενα!»
«Άρα νομίζεις πως δεν θα ’μενε τίποτα;» είπε η Κόκκινη Βασίλισσα. «Λάθος, όπως συνήθως! Θα έμενε η ψυχραιμία του σκύλου».
«Μα πώς θα γίνει αυτό;»
«Πώς; Δεν καταλαβαίνεις;» φώναξε η Κόκκινη Βασίλισσα. «Ο σκύλος θα έχανε την ψυχραιμία του, έτσι δεν είναι; Τότε, αν ο σκύλος έφευγε, η ψυχραιμία του θα έμενε!» φώναξε θριαμβευτικά η Βασίλισσα.

Λούις Κάρολ, «Μεσ’ στον καθρέφτη και τι είδε η Αλίκη εκεί»

No comments:

Post a Comment