Sunday, June 7, 2009

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ (6/6/2009*

Ο κύριος Κόυνερ μιλούσε κάποτε σε μια συγκέντρωση της εποχής για την απόλυτη επίγνωση, και τόνισε πως μόνο με την πάταξη της δωροδοκίας μπορούσε να την εξασφαλίσει κανείς. Βρήκαν τότε την ευκαιρία μερικοί και τον ρώτησαν σε τι συνίσταται η δωροδοκία. «Σε χρήμα», έσπευσε να απαντήσει ο κύριος Κόινερ. Πολλά ξαφνιασμένα Α! Ω! ξέσπασαν τότε στην ομήγυρη, και μερικά κεφάλια κουνήθηκαν απογοητευμένα- πράγμα που έδειχνε ότι όλοι περίμεναν μια πιο κομψή απάντηση. Πρόδωσαν έτσι αυτό που επιθυμούσαν κατά βάθος: οι δωρολήπτες έπρεπε να δωροδοκούνται με κάτι εκλεπτυσμένο, με κάτι πνευματικό, κι έτσι κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει τους δωροδοκημένους ότι τους έλειπε το πνεύμα.
Πολλοί, λένε, εξαγοράζονται με τιμές, Μ’ άλλα λόγια: όχι με χρήμα. Και όταν μεν αποδειχθεί πως κάποιοι άνθρωποι απέκτησαν χρήματα με αθέμιτα μέσα, τα χρήματα αυτά τους αφαιρούνται, κανείς όμως δεν αφαιρεί τις τιμές από εκείνους που τις απέκτησαν εξίσου αθέμιτα.
Έτσι, πολλοί που κατηγορούνται για εκμετάλλευση, προτιμούν να κάνουν τους άλλους να πιστεύουν ότι πήραν τα χρήματα για να αποκτήσουν εξουσία, αντί να πουν ότι απέκτησαν εξουσία για να πάρουν χρήματα. Όπου όμως η απόκτηση χρημάτων ισοδυναμεί με την απόκτηση εξουσίας, η εξουσία δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την κλοπή χρημάτων.

Μπέρτολντ Μπρεχτ «Ιστορίες του κ. Κόυνερ»

No comments:

Post a Comment