Saturday, July 2, 2011

Τριάντα μεσοπρόθεσμοι αφορισμοί(2/7/2011)

«Έχεις χάσει το χιούμορ», μου είπαν τις προάλλες αναγνώστες της στήλης (όσοι επιμένουν, τουλάχιστον, να είναι αναγνώστες). Δεν ξέρω αν είχα ποτέ πραγματικό χιούμορ, οπωσδήποτε όμως απ’ αυτήν εδώ τη θέση έγιναν κάποιες φιλότιμες απόπειρες σκωπτικής και αθυρόστομης προσέγγισης της επικαιρότητας, στο πλαίσιο μιας στήλης που φιλοδοξούσε να προσεγγίζει περισσότερο το (οικονομικό, υποτίθεται) χρονογράφημα και λιγότερο την «καθωσπρέπει» ανάλυση. Πλην όμως, η μεν σαρξ πρόθυμη, το δε πνεύμα ασθενές. Δηλαδή, τι ασθενές; Στον πάτο. Μετά βίας αποφεύγω τα Ladose. Και τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί, με την κοινωνία μεταξύ οργής και κατάθλιψης, με το κράτος να συνθλίβει τις πλατείες με τη Σιδερένια Φτέρνα του και τις πλατείες ν’ απαντούν με απελπισμένο πετροπόλεμο;

Σκέφτηκα, παρ’ όλα αυτά, να αποζημιώσω τους φίλους της στήλης με μια απόπειρα αναδρομικού χιούμορ σε θραύσματα, σαν τα κομμάτια από τα μάρμαρα της πλατείας. Με είκοσι προσωπικούς μεσοπρόθεσμους αφορισμούς.


1. Βραχυπρόθεσμα το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε. Μεσοπρόθεσμα το Μεσοπρόθεσμο θα αποτύχει. Μακροπρόθεσμα όλοι θα πεθάνουμε, που θα ’λεγε κι ο θείος Κέινς. Αλλά κάποιοι νωρίτερα, λόγω Μεσοπρόθεσμου.

2. Οι Βρυξέλλες και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανακουφίστηκαν με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Ναι, αλλά να τραβάμε και κανένα καζανάκι. Η ανακούφιση βρομάει...

3. Αφού κατά την Αστυνομία, στις αναμετρήσεις της με τους διαδηλωτές, ο απολογισμός δίνει πάντοτε περισσότερους τραυματίες αστυνομικούς, γιατί δεν εξοπλίζεται η ΕΛ.ΑΣ. με πέτρες, καδρόνια, μπουκάλια, στουπιά και βενζίνη; Κοστίζουν λιγότερο και είναι και πιο υγιεινά από τα χημικά.

4. Ο Βενιζέλος ανέλαβε, όπως ισχυρίστηκε, να αποκαταστήσει την ηθική ισορροπία των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου. Επομένως, σε λίγο καιρό το να δουλεύεις και να απαιτείς να αμείβεσαι θα θεωρείται ανήθικο.

5. Μέχρι τώρα, οι κοινωνίες γνώρισαν την αρσενική πλευρά του ΔΝΤ. Η Λαγκάρντ αναλαμβάνει να αναδείξει τη θηλυκή του. Όπερ σημαίνει ότι στο εξής οι κοινωνίες θα βιάζονται με δονητές και άλλα σεξουαλικά βοηθήματα.

6. Όπως βλέπετε, όλα επιμηκύνονται. Το χρέος, τα ομόλογα, η λιτότητα, ο βίος των κυβερνήσεων, τα κλομπ της Αστυνομίας. Το τίμημα είναι ότι σε λίγο θα σταματήσει και η επιμήκυνση του μόνου πράγματος που μας δίνει χαρά. Ει μη μόνον με Βιάγκρα.

7. Επί ενάμιση και πλέον χρόνο, μας έχουν πρήξει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι ολική καταστροφή. Ξέχασαν να μας πουν: είναι καταστροφή αν την κάνει ο οφειλέτης με τους όρους του. Όταν την επιβάλλει ο πιστωτής, πάλι με τους όρους του, είναι σωτηρία. Κι ας λέγεται κι επιμήκυνση.

8. Αφού η υπερψήφιση και η υποστήριξη του Μεσοπρόθεσμου ήταν υπόθεση πατριωτισμού, όσοι το καταψήφισαν ήταν προδότες. Θα περάσουν από δίκη ή θα τους στείλουμε κατευθείαν για εκτέλεση;

9. Οφείλουμε στον Κουρουμπλή πως απέδειξε ότι δεν χρειάζεται να είσαι τυφλός για να μη βλέπεις, κουφός για να μην ακούς, μουγκός για να μη μιλάς και τετραπληγικός για να είσαι εντελώς αναίσθητος.

10. Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε για πολλοστή φορά πόσο σέβεται τα μπάνια του λαού. Κολύμπησε όλη την Αθήνα στα ίδια τα δάκρυά της. Εξ ου και σκέφτεται να μετονομάσει την πλατεία Συντάγματος σε πλατεία Κλαυθμώνος. Θα έχει και πισίνα.

11. Η Αθήνα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Από προχθές εξελίσσεται και σε νεκρική κλίνη της.

12. Σύνταγμα - Ταχρίρ, σημειώσατε 2. Στις παράλληλες συγκρούσεις της Τετάρτης, οι Αιγύπτιοι μας έριξαν στ’ αυτιά. Είχαν 590 τραυματίες.

13. Το Μεσοπρόθεσμο είναι το πρώτο βήμα για τη στροφή στην ανάπτυξη. Το ΕΣΠΑ θα αναδιαρθρωθεί για να ενισχυθούν οι επενδύσεις στους νέους αναδυόμενους κλάδους: τη χημική βιομηχανία, την παραγωγή ειδών εξοπλισμού ΜΑΤ, την παραγωγή αντιασφυξιογόνων μασκών και αντιόξινων.

15. Οξύς ανταγωνισμός αναμένεται μεταξύ των πολυεθνικών της φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική αγορά τα προσεχή χρόνια. Sanofi ενταντίον Lilly και Maalox εναντίον Ladose. Λογικό. Οι μισοί Έλληνες στα πεζοδρόμια κι οι άλλοι μισοί στην κατάθλιψη.

16. Το μόνο νόμιμο χρέος είναι το χρέος στον χασάπη, στον μανάβη και στον φούρναρη. Για να μπορεί να μας ξαναδώσει βερεσέ.

17. Το μόνο ανεκτό κρατικό χρέος είναι αυτό που διαγράφεται.

18. Ο Παπανδρέου πέτυχε να διχάσει τους Έλληνες. Ο Σαμαράς απέτυχε να τους ενώσει. Ο Καρατζαφέρης απέτυχε να ενώσει τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά. Η Αριστερά απέτυχε να ενώσει τον εαυτό της. Τουλάχιστον, όλοι μαζί πέτυχαν να ενώσουν την κοινωνική αγανάκτηση.

19. Αν έστω και ένας από τους 170 των στημένων παιχνιδιών και στοιχημάτων πάει λίγα χρόνια φυλακή, τι ποινή αναλογεί σ’ αυτούς που έστησαν, έπαιξαν και (νομίζουν ότι) κέρδισαν το στοίχημα εις βάρος της χώρας;

20. Δημοκρατία είναι το σύστημα στο οποίο οι εκλεγμένοι κρύβονται από τους εκλογείς τους. Δικτατορία είναι το σύστημα στο οποίο οι εκλογείς κρύβονται από τους εκλεγμένους.

21. Δημοκρατία είναι επίσης το σύστημα στο οποίο οι καταδικασμένοι επιλέγουν το όπλο θανάτωσής τους. Μαχαίρι ή πιστόλι; Ιδού η απορία, που θα έλεγε κι η Βάσω.

22. Αν η Ευρωζώνη με τα δάνειά της σώζει την Ελλάδα και η Ελλάδα με τα μνημόνιά της σώζει την Ευρωζώνη, ποιος τελικά χρωστάει περισσότερα σε ποιον; Βάσει υπολογισμών μου (πληθυσμός, ΑΕΠ, έκταση, διεθνής επιρροή), η αναλογία των οφειλών μας προς τις οφειλές τους είναι 1 προς 30. Το βλέπουν, το παίζουν, το χάνουμε.

23. Επεκτείνοντας τον προηγούμενο αφορισμό μπορούμε να συμπυκνώσουμε την ευρωπαϊκή «σωτηρία» μας στο εξής σύνθημα: Δουλέψτε να ζήσουμε γιατί θα πεθάνετε!

24. Η τρόικα και η Eurostat αλλάζουν τα κριτήρια αξιολόγησης της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Στο εξής, αντί του ελλείμματος, του χρέους, του ΑΕΠ και του πληθωρισμού θα μετρώνται οι ετήσιες συλλήψεις διαδηλωτών, ο όγκος των χημικών και τ’ ανοιγμένα κεφάλια. Τη θέση του κατά κεφαλή ΑΕΠ παίρνουν τα κατά κεφαλήν χτυπήματα με κλομπ (με εισήγηση Λοβέρδου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιληφθεί και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των αυτοκτονιών).

25. Αν για να αδειάσει η πλατεία Συντάγματος χρειάστηκαν μερικοί τόνοι χημικών και 10.000 αστυνομικοί (κρυφοί και φανεροί), τι χρειάζεται για ν’ αδειάσει όλη η χώρα; Εύκολο: η πιστή τήρηση του Μεσοπρόθεσμου.

26. Αν τα διλήμματα «Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία» και «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» ισχύουν ταυτόχρονα, και εφόσον η χρεοκοπία οδηγεί με βεβαιότητα στη βαρβαρότητα, να υποθέσουμε ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι το πρώτο βήμα προς τον σοσιαλισμό; Επομένως, αν η Λούξεμπουργκ ήταν σήμερα βουλευτής, θα ψήφιζε φανατικά «ναι».

27. O Τρισέ δεν αποδέχεται τον όρο λιτότητα για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου. Είναι λέει «διόρθωση» των παλαιότερων καταχρήσεων. Υποθέτω ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ θεωρεί κατάχρηση μια μέση ετήσια αμοιβή 20.000 ευρώ. Ενώ η δική του αμοιβή των 360.612 ευρώ (χωρίς τα «τυχερά» από το τοκογλυφικό λόμπι που υπερασπίζεται) είναι μια κατάφορη κοινωνική αδικία.

28. Ο Ανδρέας (Παπανδρέου) έλεγε: «Ή θα αφανίσουμε το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει εμάς». Αλήθεια, όταν με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου θα έχουμε αφανιστεί, αλλά το χρέος θα έχει διογκωθεί, ποιος θα το πληρώσει; Οι αφανισμένοι;

29. Το συντομότερο ανέκδοτο για την κρατική βία: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

30. Η κόρη του Λοΐζου απαγόρευσε στο ΠΑΣΟΚ να παίζει στις εκδηλώσεις του το «θα τον μεθύσουμε τον ήλιο». Ο Ανδριόπουλος του απαγόρευσε να παίζει το «Θα σε ξανάβρω στους μπαχτσέδες». Αν ζούσε κι ο Καρλ Ορφ θα απαγόρευε και τα «Κάρμινα Μπουράνα». Επομένως, τι θα παίζουν; Τον Σακαφλιά; («Τρολιά» εμπνεύσεως Γ. Κοσ. Ευχαριστώ).

Υ.Γ. Την άλλη εβδομάδα θα λείψω. Θα πνίξω τον πόνο μου στις Σποράδες. Μην το παίρνετε κατάκαρδα…

1 comment:

  1. Τυχερούλη! Ριξε καμμια βουτια και για μας.. ;)

    ReplyDelete